Resurse umane

Featured Image
10 funcții ale departamentului de resurse umane

Departamentul de resurse umane este unul dintre cele mai importante departamente ale unei companii, mai ales atunci cand aceasta se afla in stadiu de crestere. Pentru a-și exploata întregul potențial există anumite funcții elementare care trebuie îndeplinite în cadrul oricărei organizații.

1.- Organizarea si planificarea personalului: consta in planificarea fortei de munca in concordanta cu organizarea firmei, proiectarea posturilor corespunzatoare, definirea functiilor si responsabilitatilor, prognozarea nevoilor de personal pe termen mediu si lung, analiza sistemelor de salarizare si promovare interna, printre alte sarcini.

2.- Recrutarea:  ansamblul procedurilor care vizează atragerea de candidați competenți pentru un post de muncă în companie. Aceste tehnici de recrutare pot fi interne, dacă constau în recrutarea de candidați dintre persoane care fac parte din personalul companiei, sau externe, dacă candidații sunt persoane din afara organizației.

3.- Selectia: aceasta functie este foarte importanta, intrucat unul dintre factorii determinanti ai succesului unei activitati de afaceri este alegerea corecta a persoanelor care trebuie sa lucreze in companie. Trebuie efectuată o analiză completă a tot ceea ce candidatul aduce la post și pentru a face acest lucru, acesta trebuie să treacă printr-o serie de probe de selecție.

4.- Planuri de carieră și promovare profesională: dezvoltarea personalului poate fi implementată prin planuri de carieră; programe în care oamenii pot dobândi experiența necesară pentru a putea apoi progresa în structura organizației.

5.- Instruire: pregătirea lucrătorilor permite personalului companiei să se adapteze la schimbările care apar în societate, precum și la progresele tehnologice. Pe lângă adaptabilitatea la schimbări, compania trebuie să ofere instruire pentru sarcina specifică care urmează să fie îndeplinită în cadrul acesteia pe baza obiectivelor și planurilor sale.

6.- Evaluarea performantelor si controlul personalului: resursele umane trebuie sa controleze aspecte precum absenteismul, orele suplimentare, miscarile personalului, piramida varstei sau raporturile de munca, pe langa corectarea eventualelor dezechilibre intre aptitudinile lucratorului si cele cerute de post.

7.- Climatul și satisfacția postului: este necesar să se detecteze nivelul de satisfacție a lucrătorilor din cadrul organizației și motivele de nemulțumire, cu intenția de a aplica măsuri corective. Unul dintre factorii care au cel mai mare și cel mai bun impact asupra realizării unui mediu de lucru bun este reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie.

8.- Administrarea personalului: constă în gestionarea tuturor procedurilor juridico-administrative implicate în personalul companiei, cuprinse în domenii precum selecția și formalizarea contractelor, procesarea salariilor și asigurărilor sociale, precum și controlul drepturilor și îndatoririlor muncitorului. . .

9.- Relații de muncă: aceasta presupune promovarea comunicării între companie și angajații săi, folosind interlocutorii acestora, care sunt reprezentanți sindicali (comitete de întreprindere, delegați de personal sau reprezentanți sindicali). Acești reprezentanți trebuie să se ocupe de condițiile colective de muncă, cum ar fi negocierea contractelor colective sau conflictele care pot apărea în companie și soluțiile acestora.

10.- Prevenirea riscurilor profesionale: studiul conditiilor de munca si a riscurilor profesionale asociate precede implementarea masurilor de prevenire si protectie, in vederea pastrarii sanatatii persoanelor care lucreaza in companie.