Definiții Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, dividendul este definit la art. 7 pct. 11 ca fiind o distribuire in bani sau in natura efectuata de o persoana juridica unui participant, drept consecința a deținerii unor titluri de participare la acea persoana juridica.
Sunt considerate dividende si:
- Câștigurile obținute de persoanele fizice din deținerea de titluri de participare la organisme de plasament colectiv;
- Veniturile distribuite de societățile agricole cu personalitate juridica unui participant, ca urmare a deținerii părților sociale.
Excepții de la dividende:
- Distribuirea de titluri de participare noi sau majorarea valorii nominale ca urmare a majorării capitalului social;
- Distribuirea in legătura cu dobândirea/răscumpărarea titlurilor proprii;
- Distribuirea in cazul lichidării unei persoane juridice;
- Distribuirea la reducerea capitalului social;
- Distribuirea de prime de emisiune;
- Distribuirea in cazul reorganizării.
Distribuția dividendelor
Conform Legii nr. 31/1990, dividendele se distribuie proporțional cu participarea la capitalul social, opțional trimestrial pe baza situațiilor financiare interimare sau anual după aprobarea situațiilor financiare anuale. Plata diferențelor se face in 60 de zile de la aprobarea situațiilor financiare, in caz contrar se datorează dobânzi penalizatoare.
Contabilitate
Potrivit Legii contabilității nr. 82/1991, profitul sau pierderea se stabilește cumulat pe parcursul exercițiului financiar, iar repartizarea profitului se face după aprobarea situațiilor financiare anuale. Repartizările interimare de dividende se reflecta ca creanțe asupra acționarilor/asociaților.
Impozitul pe venituri din dividende obținute de persoane fizice rezidente Conform art. 91 din Codul fiscal, veniturile din dividende sunt considerate venituri din investiții si se impozitează cu o cota de 10%.
Obligația calculării, retinerii si virarii impozitului revine persoanei juridice plătitoare, termenul fiind data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor.
Dividende din străinătate
Persoanele fizice rezidente datoreaza impozit pentru venituri din dividende obținute de persoane fizice din strainatate, declarate prin Formularul 212 pana la 25 mai. Impozitul poate fi redus conform conventiilor de evitare a dublei impuneri, aplicand metoda creditului fiscal sau a scutirii.
Dividende obținute de persoane fizice nerezidente
Persoanele fizice nerezidente datoreaza impozit pe veniturile din dividende obținute din Romania. Cota este de 10% sau cota favorabila din conventia de evitare a dublei impuneri. Impozitul se calculeaza, retine si virează de platitorul de venit pana la data de 25 a lunii urmatoare platii.
Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) Pentru veniturile din dividende care depășesc 6 salarii minime brute, se datoreaza CASS in cota de 10%, declarata prin Formularul 212 pana la 25 mai si platita in acelasi termen.
Baza de calcul este:
Astfel, persoanele fizice datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10% asupra bazei de calcul dacă valoarea dividendelor încasate cumulată cu eventuale alte venituri prevăzute la 155 alin. (1) lit. c)-h) (de ex. cedarea folosinței bunurilor, investiții, venituri din alte surse, etc.), depăşeşte 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în anul încasării dividendelor (excepţie fac persoanele prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a), b)).
Baza de calcul CASS pentru veniturile obținute se determină diferențiat în funcție de nivelul veniturilor luate în considerare:
- Venituri cuprinse între 6, inclusiv, şi 12 salarii minime brute:
Bază calcul – 6 salarii minime brute, CASS datorată – 10% x 6 salarii minime brute;
- Venituri cuprinse între 12, inclusiv și 24 de salarii minime brute:
Bază calcul – 12 salarii minime brute, CASS datorată – 10% x 12 salarii minime brute;
- Venituri de peste 24 de salarii minime brute:
Bază calcul- 24 de salarii minime brute, CASS datorată – 10% x 24 salarii minime brute .
Pentru anul 2024 se va lua in calcul salariul minim brut de 3.300 lei
Aspecte privind disciplina de casă
Plățile in numerar pentru dividende sunt limitate la 10.000 lei pe zi/persoana, conform Legii nr. 70/2015. Fragmentarea platilor peste acest plafon este interzisa si sancționata cu amenda de 25% din suma.
Declarații fiscale
-
Formularul 100 pentru impozitul reținut la sursa;
Plătitorii de venituri, cu regim de reținere la sursă a impozitelor, sunt obligați să calculeze, să rețină, să plătească și să declare impozitul reținut la sursă, până la termenul de plată a acestuia Impozitul pe veniturile din dividende se declară de plătitori în formularul 100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” (creanţa 604- Impozit pe veniturile din dividende distribuite persoanelor fizice).
-
Formularul 205 pentru impozitul reținut la sursa pe beneficiari de venit;
Plătitorii de venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitelor au obligaţia să depună o declaraţie privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul Formularul 205 “Declaraţia informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc și câștigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit”.
(Atentie la completarea capitolului V din declaraţia 205, respectiv înscrierea corectă a venitului distribuit din dividende în anul fiscal şi a venitului plătit acţionarilor/asociaţilor din dividendele distribuite).
(Articolul 132 din Codul fiscal)
-
Formularul 207 pentru veniturile nerezidenților;
Plătitorii de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii, conform titlului VI, au obligația să depună o declarație privind calcularea și reținerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent respectiv formularul 207 „Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenți“
Termenul de depunere este până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
Obligația revine și plătitorilor de venituri cu regim de reținere la sursă a impozitelor, cu excepția plătitorilor de venituri din salarii, conform prezentului titlu, atunci când impozitul datorat de nerezident este suportat de către plătitorul de venit.
(articolul 231 din Codul fiscal)
-
Declarația Unica (Formularul 212)
Contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează de către contribuabili prin aplicarea cotei de contribuţie de 10% asupra bazei anuale de
Declararea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se face prin Formularul
212 – “Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale ”, completând Capitolul II, subsecţiunea II.2.2 Date privind contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) estimată.
Depunere DU: 25 Mai inclusiv a anului în care se realizează veniturile.
Termenul de plată 25 Mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. (art.174 1 (4), alin. (19) Cod fiscal)
Plata se efectuează în contul unic 04 „Sume reprezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”