Platitorii de impozit pe profit pot in continuare sa efectueze sponsorizări în limitele stabilite în anul 2023. Cheltuielile cu sponsorizarea (alături de cele de mecenat) pot fi scăzute în continuare din impozitul datorat la nivelul valorii minime dintre: valoarea calculată prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri sau valoarea reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat.

În cazul în care, valoarea maximă permisă nu este utilizată integral într-un an, plătitorii de impozit pe profit mai pot face redirecționări până o ating.

Ca element de noutate, redirecționarea impozitului va trebui făcută pana la termenele de depunere a declarației anuale de impozit pe profit si nu in termen de maximum 6 luni de la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit, asa cum se intampla in 2023.

In cazul contribuabililor membri ai unui grup fiscal, redirectionarea poate fi dispusă numai de persoana juridică responsabilă.

Dispoziții tranzitorii art.45 alin.(15)

(15) Depunerea formularului/formularelor de redirecţionare a impozitului pe profit aferent anului 2023/anului fiscal modificat care se încheie în anul 2024 se efectuează până la termenele prevăzute la art. 42 alin. (4).

Plătitori de impozit pe profit(sponsorizări)

Cheltuielile cu bunuri și servicii acordate către UNICEF se însumează cu cheltuielile de sponsorizări și diminuează impozitul pe profit în cea mai mică dintre 0,75% din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt inițial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.

Tratamentul fiscal al burselor private

Bursele private se elimină din categoria sponsorizărilor, pentru care se pot obține credit fiscal.

„Ultimul an fiscal în care sumele reprezentând burse (…) se scad din impozitul pe profit este anul fiscal 2023, respectiv anul fiscal modificat care se încheie în anul 2024”

Aici, ca element de noutate este ca se modifica tratamentul fiscal al burselor private, care pana acum erau incluse in aceeasi categorie cu sponsorizarile. Cheltuielile privind bursele private se elimina din randul cheltuielilor nedeductibile (erau incadrate la fel ca sponsorizarea si mecenatul).

Dar, pentru determinarea rezultatului fiscal, contribuabilii care efectuează cheltuieli privind bursele private, potrivit Legii nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificările ulterioare, însumează aceste cheltuieli în limita a 1.500 lei/fiecare bursă acordată, cu celelalte cheltuieli incluse la cheltuieli sociale , iar suma rezultată se deduce în limita prevăzută pentru cheltuieli sociale (5% din valoarea cheltuielilor cu personalul).

Cheltuieli privind bursele private, acordate potrivit legii, în limita a 1.500 lei/fiecare bursă, sunt însumate cu cheltuielile sociale si deduse limitat și sunt eliminate din categoria cheltuielilor pentru care se acordă credit fiscal.

„Cheltuielile cu bursele private, eliminate de la credit fiscal, devin deductibile în limita a 1.500 lei/lună, fără însă a putea depăși 5% din cheltuielile cu personalul, împreună cu celelalte cheltuieli incluse în această limită.