Ce este factura proforma:

Factura proforma este o factură „schiță” în care cumpărătorul, persoana fizica sau juridica, care urmează să achizitioneze un produs/serviciu este informat despre condițiile specifice în care se va desfășura operațiunea. Este un document foarte util pentru anumite tipuri de activitati, deși nu are valoare fiscală sau contabilă.

Odată emisa, aceasta se transmite clientului și, în cazul în care clientul acceptă condițiile incluse în document, se trece la respectarea acordului si se poate emite factura finală.

Pentru ce se foloseste o factură proforma

Folosirea facturii proforme este foarte frecventă, de exemplu, în tranzacțiile internaționale, funcționând ca mijloc de a dovedi condițiile unei operațiuni care nu a fost încă încheiată complet (de exemplu, pentru că s-a efectuat plata dar marfa nu a nu a fost încă primita.

De altfel, desi aceste facturi nu au o reglementare legala, ele sunt valabile in domeniul comertului international si vamal, fiind folosite pentru a clarifica valoarea unei marfi. De asemenea, ele au valoare ca probe într-un proces judiciar în cazul în care apare un conflict între părți. Facturile proforme sunt adesea folosite și ca substitut pentru o ofertă comercială în cazul furnizorilor de bunuri sau servicii.

Diferența dintre o factură proforma și o ofertă:

Oferta este folosită pentru a realiza o propunere comercială către un potențial client, iar factura proforma se emite atunci când relația comercială este într-un punct mai avansat.
În unele cazuri (tranzactii internaționale, de exemplu), factura proforma este emisă atunci când operațiunea a fost deja efectuată, dar trebuie perfecționată odată cu livrarea mărfii sau a serviciului.

Cum se face o factură proforma

Conținutul unei facturi proforme trebuie sa fie identic cu cel al unei facturi obisnuite. Singura diferență este că, factura proforma nu are valabilitate fiscală si este specificat pe ea ca este proforma.

Este foarte important să se specifice clar în document că este o factură proforma pentru a evita erorile.

Acestea sunt datele pe care trebuie să le conțină factura proforma, pentru ca un client să aibă toate detaliile, evitând astfel discrepanțe și conflicte:
  • Data facturii.
  • Detaliile vânzătorului (nume și prenume sau denumirea companiei, CUI, adresa fiscală…).
  • Datele clientului (aceleași informații ca în cazul precedent).
  • Descrierea produselor sau serviciilor.
  • Baza impozabilă, posibile reduceri, taxe aplicabile și suma netă

De reținut!!!

Facturile proforme nu se numeroteaza și nici nu sunt înregistrate în contabilitate.

Numărul facturii este rezervat doar pentru facturile ‘oficiale’, cu valoare fiscală și contabilă.