Prin Legea nr. 163/2018 s-a modificat Legea contabilităţii nr. 82/1991 și Legea societăţilor nr. 31/1990 cu privire la posibilitatea acordării avansurilor din dividende pe baza informațiilor din situațiile financiare interimare.
Reguli speciale de distribuire a avansurilor din dividende în situațiile financiare interimare:
•Se modifică legea contabilității, existând posibilitatea repartizării trimestriale a profitului către acționari sau asociați, în sensul că:
•se poate efectua opţional, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate şi sume retrase din rezerve disponibile în acest scop, din care se scad orice pierderi reportate şi sume depuse în rezerve în conformitate cu cerinţele legale sau statutare, respectiv pe baza situaţiilor financiare interimare aprobate de adunarea generală a acţionarilor sau asociaţilor, după caz.
Important!!! – Această repartizare se înregistrează în contabilitate pe destinații după aprobarea situațiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizărilor interimare de dividende se înregistrează în contabilitate și se reflectă în situațiile financiare interimare drept creanțe față de acționari respectiv asociați
•Regularizarea sumelor repartizate în cursul exerciţiului financiar trebuie să aibă loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate şi plătite în plus în cursul exerciţiului financiar se restituie în termen de 60 de zile de la data aprobării situaţiilor financiare anuale.
•Obligaţia de restituire intervine pentru persoanele care au încasat dividende trimestrial, iar conducerea societăţii are obligaţia de a urmări recuperarea acestor sume şi de a dispune măsurile ce se impun în acest scop.
•Situaţiile financiare interimare sunt supuse auditului, în situaţia în care persoanele care le întocmesc au obligaţia de auditare statutară a situaţiilor financiare anuale sau optează pentru auditarea acestora, potrivit legii.
•Situaţiile financiare interimare sunt supuse verificării de către cenzori în cazul în care situaţiile financiare anuale fac obiectul verificării de către cenzori, potrivit legii.”
Precizări cu privire la situațiile financiare interimare care se întocmesc de către entitățile care optează pentru repartizarea trimestrială de dividende:
•Entitățile care aplica OMFP nr . 1.802/2014 au obligația întocmirii de situații financiare interimare, formate din bilanț și contul de profit și pierdere.
• Structura situațiilor este aceeași cu cea aplicabilă situațiilor financiare anuale întocmite conform prevederilor OMFP nr . 1.802/2014.
• Situațiile financiare interimare se elaborează utilizând politicile contabile aplicate de entitate la data întocmirii lor și sunt însoțite de politicile contabile semnificative
• Entitățile care aplică OMFP nr . 2.844/2016 au obligația întocmirii de situații financiare interimare, formate din situația poziției financiare și situația rezultatului global , având aceeași structură cu cea aplicabilă acestui ordin, iar politicile contabile utilizate sunt cele mai semnificative politici aplicate de entitate la data întocmirii situațiilor interimare.
•se introduce contul 463 Creanțe reprezentând dividende repartizate în cursul exercițiului financiar cu ajutorul căruia se ține evidența creanțelor pentru dividendele acordate în avans și reflectate în situațiile financiare interimare, urmând a se regulariza după aprobarea situațiilor financiare anuale
•Se introduce contul 467 « Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende pentru entităţile care primesc dividende interimare si evidenţiază sumele corespunzătoare acestora pe seama datoriilor
461 Debitori diverşi »/ analitic distinct = 467 Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende
Regularizarea dividendelor interimare se efectuează pe seama dividendelor cuvenite în baza situaţiilor financiare anuale aprobate conform legii ale entității care a optat să efectueze repartizări interimare de dividende
461 Debitori diverşi = 761 Venituri din imobilizări financiare
467 Datorii aferente distribuirilor interimare de dividende = 461 Debitori diverşi »/ analitic distinct
•Veniturile şi cheltuielile raportate în situațiile interimare se stabilesc cumulat de la începutul exerciţiului financiar până la finele trimestrului pentru care entitatea a optat să repartizeze dividende.
• Situaţiile financiare interimare se întocmesc în limba română şi în moneda naționala și au scop special, fiind destinate repartizării de dividende în cursul exerciţiului financiar.
• În vederea întocmirii situaţiilor financiare interimare se procedează la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, conform reglementărilor contabile aplicabile.
• Rezultatele inventarierii şi ale evaluării efectuate cu această ocazie se înregistrează în contabilitatea entităţii, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.
• Situaţiile financiare interimare se întocmesc pe baza balanţei de verificare în care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
Situaţiile financiare interimare sunt semnate de persoanele în drept, cuprinzând:
– numele şi prenumele persoanei care le-a întocmit, înscrise în clar;
– calitatea acesteia (director economic, contabil-şef sau altă persoană desemnată prin decizie scrisă de administrator, persoană autorizată potrivit legii, membră a CECCAR);
– numărul de înregistrare în organismul profesional, dacă este cazul.
Situaţiile financiare interimare se depun la unităţile teritoriale ale MFP, în termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de către adunarea generală a acţionarilor/asociaţilor.
Repartizarea opțională a dividendelor în cursul exerciţiului financiar:
463 Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar = 456 Decontări cu acţionarii/asociaţii privind capitalul
Regularizarea dividendelor pe baza situației financiare
457 Dividende de plată = 463 Creanţe reprezentând dividende repartizate în cursul exerciţiului financiar